Mälestise nimi Elamu Tõrvas Veski t. 1

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Üks vanemaid kesklinnas paiknevaid elumaju, mille vanem hoonemaht on vaatamata juurdeehitusele säilitanud oma algse kuju.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline väljaehitatud katusekorruse ja poolkelpkatusega ristpalkhoone, millega liitub tänava pool madalam, esimesest tõenäoliselt hilisem, viilkatusega hoonemaht. Poolkelpkatusega vanem osa paikneb tänavaga paralleelselt krundi sisemuses jõe suunas langeval kallakul, mistõttu on hoone all kõrge krohvitud maakividest soklikorrus, millel on eraldi segmentkaare ja laia ukseavaga sissepääs. Vanema hooneosa planeering ja aknaavade paigutus on sümmeetriline. Veski tänava poolne hilisem hoonemaht liitub jõepoolse varasema hoonemahuga asümmeetriliselt Valga tänava poolsel nurgal. Tänavapoolse hoonemahu aknaavad ja avatäited erinevad jõepoolsest nii suuruse kui kuju poolest. Sissepääs paikneb L-tähe kujulise hoone sisenurgas. Jõepoolsel küljel on hoonel pisem väljaehitis.

Ehitatud 1880. aastatel.