Mälestise nimi Elamu Tõrvas Veski t 2

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Üks vanemaid kesklinnas paiknevaid elumaju, mis ühes Veski tänava alguse hoonestusega moodustab tervikliku asula rajamise aegse miljööväärtusliku ansambli.

Kirjeldus

Pikk 1-korruseline krohvitud maakividest sokli ja viilkatusega ristpalkhoone, mis paikneb asula südames endise turuplatsi servas. Tänu mitmetele ümberehitusele on avad ning avatäited fassaadidel eri suuruse ja kujuga. Nii esi- kui tagafassaadi keskosas paikneb varikatusega sissepääs. Veski tänava poolse tahveluksega sissepääsu kohal oleva varikatuse äärt kaunistab metallpits. Veel on sissepääs ka hoone edelapoolses otsaseinas ning varem on sissepääs paiknenud ka hoonega Valga tänava äärses otsaseinas liituva väiksemahulise juurdeehitise Veski tänava poolsel küljel, kuid viimane on suletud ja uksepiirde ulatuses voodrilaudadega üle löödud. Iseloomulikeks detailideks on katuse kanneleeritud sarikaotsad ning otsafassaadide kahe erineva kujundusega viiluväljad.

Ehitatud osaliselt 1880. aastatel. Hiljem on hoonet juurdeehitusega pikendatud ja ümber ehitatud.