Mälestise nimi Tõrva vesiveski
Ehitisregistri ehitis veskihoone (111034799)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vanim Tõrva linnas säilinud tööstusehitis. Vaatamata rohketele ümberehitustele on loetav hoone algne maht. Hoone on andnud nime asula keskusest edelasse suunduvale Veski tänavale.

Mälestise kirjeldus

Pikka, algselt tee poolt 1-korruselist ja jõe poolt kõrge väljaehitatud maakividest sokliosaga 2-korruselist kõrge kelpkatusega ristpalkhoonet hoonet on korduvalt ümber ehitatud. Nii hoone esi- kui tagafassaadile on lisatud katusest välja ulatuv ärklikorrus. Hilisemate ümberehituse käigus on hoone teepoolse fassaadi keskosa esimene- ja ärklikorrus liidetud ühe fassaadi taha, mistõttu on hoone keskosa muudetud 2-korruseliseks. Jõepoolses osas on ümberehitustest jäänud puutumata soklikorruse maakividest laotud seinad ning neis paiknevad algsed avad koos avatäidetega. Hoone edelapoolse otsa alt voolab läbi veski töös hoidnud oja. Hoovis on säilinud vesiveski tamm.

Ehitatud 1880. aastatel. Kohalikus kontekstis tuntud kui Tultsi veski Lammase majas.

Meedia

Tõrva kesklinna arhitektuuriajaloolised eritinginused, S. Lindmaa-Pihlak, DIAsüsteemi arhitektuuribüroo, 1998, A-3633