Mälestise nimi Elamu Valgas Aia t 12
Ehitisregistri ehitis raamatukogu (111037776)
Ava kaardil

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Valgale iseloomulik historitsistlik torniga villa tüüpi esinduslik kivihoone.

Mälestise kirjeldus

Maja esinduslikum fassaad on pööratud pargi poole. Hoone on kahekorruseline, lameda viilkatusega, pargipoolsel küljel liigendab fassaadi kolmekorruseline torn. Fassaadidekoor on rikkalik - esimese korruse rustika, vahekarniisid, teise korruse akende alused ehisväljad, lai korrustevaheline vööt, akendepealsed karniisid ja akende raamistused, puitpitsiga kaunistatud räästaviilus ja nikerdatud sarikapead. Nõukogude ajal Pioneeride Majana kasutusel olnud hoonele ehitati 1972. aastal juurde 120-kohaline saaliosa. Alates 1996. aastast asub majas Valga Keskraamatukogu. Uues osas asub ka raamatukogu peasissepääs. Risttahukalise kehandiga, fassaadi ühel küljel veidi eenduv risaliit ja teisel massiivne ruudukujulise põhiplaaniga 3-korruseline torn. Fassaadil on teistelegi K. Schmidti ehitatud hoonele iseloomulikke neorenessanslikke detaile nagu lai korrustevaheline vööt, rõhtliigendusega torn jm.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hoone paikneb Säde pargi serval. Kinnistul on sillutatud kõnniteed, laste mänguväljak ja hooldatud lillepeenraid. Hoone algse osa põhjaseina sissepääsu ette on rajatud autoparkla. Kinnistu piiridesse jäävad mõned kõrgetest pargipuudest. Ajalooline torniga villa moodustab pargialaga tervikliku ja õdusa avaliku keskkonna.

Mälestise ajalugu

Villa tüüpi historitsistlikus stiilis hoone on ehitatud ehitatud ja projekteeritud Karl Schmidti poolt 1902. aastal Kaagjärve mõisavalitseja Zenckeri tellimisel.