Mälestise nimi Pangahoone Valgas, Aia t 20

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Väikelinna 19. sajandi lõpu esinduslik ärihoone.

Mälestise kirjeldus

Historitsismi klassitsistlikus võtmes lahendatud 1-korruseline krohvitud kivihoone asub linnaruumis kahe tänava nurgal. Aia tänava poolse sümmeetrilise peafassaadi keskteljel paikneb lihtne portaal, milles on kaarja sillusega ukseava. Sissepääsu ees on kahe poolega tahveluks ja selle kohal kaarsillusega avauses valgmik. Ukseava asukohta rõhutavad kergelt eenduv keskrisaliit ja astmikfrontoon katusel. Hoone soklit katab kvaaderdatud krohv. Ülemisi seinapindu liigendavad räästaalune karniis, aknaavade stiliseeritud päiskividega krohviraamistused, akendealused orvad ja rustreeritud nurgalahendused. Puiestee tänava poolsel fassaadil domineerib asümmeetriliselt paiknev viilualuse väljaehitatud katusekorrusega keskrisaliit.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ristmikuäärse krundi lõunapoolseks piiriks on hoone sein. Selle ees Aia tänaval on kõnnitee, samuti Puiestee tänava pool. Kinnistul põhjapoolsel küljel on muruplats. Kõrghaljastus puudub. Kinnistut aiaga piiratud ei ole.

Ehitatud 19. sajandi viimasel veerandil.