Mälestise nimi Valga Raekoda

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Raekoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Silmapaistev hilisklassitsistliku puitarhitektuuri näide linna peaväljaku ja endise turuplatsi ansamblis. Raekoja haritorni (belvedere) välisviimistlus on säilinud oma algsel kujul.

Kirjeldus

Hoone on rajatud paekivivundamendile, rõhtpalkidest seinad on kaetud rõhtsa laudvoodriga. Lihtsa ristkülikukujulise põhiplaaniga pikka hoonekorpust liigendab kaht korrust läbiv kolmnurkfrontooniga keskrisaliit. Esifassaadiga analoogne oli enne ümberehitamist ka hoone õuefassaad. Hoone üldmahus domineerib kõrge S-kividega kaetud poolklepkatus, mille keskkohal kõrgub väheldane telkkiivriga kaetud 8-kandiline ümarkaarsete akendega haritorn. Hoone interjöörides on jälgitav algne plaanilahendus, kus nagu fassaadilahenduseski valitses range sümmeetria. Hoone keskosa võttis enda alla vestibüül paraadtrepiga. Pikiteljel kulges vahekoridor, millest kahele poole jäid ametiruumid. Hoone oli juba algselt katusekorrusega, kus paiknesid mõned kasutatavad ruumid. Lõunapoolne osa hoonest on kallerdatud, keldriruumid on tellistest silindervõlvidega. (Anne Lass, 1984 ja 1999)

Ajalugu

Raekoda ehitati Valga peaväljaku ja endise turuplatsi äärde vana vahimaja kohale aastatel 1864-66. Hoone haritorni tipus olev tuulelipp kannab aastaarvu 1865. 19. ja 20. sajandi vahetusel toimusid hoones mitmed ümberehitused: katusekorruse õuepoolne külg ehitati välja täiskorrusena ning hoone sai uue kujundusega välisviimistluse, mille käigus vahetati välja suurem osa laudvoodrist, mida varem iseloomustas klassitsistlik fassaadidekoor räästaaluse konsoolkarniisiga, vööndsimsid, profileeritud püstlaudisest liseenid ja ristkülikukujulised ehisraamid akende all. Hoone restaureeriti 1989. aastal. (Anne Lass, 1984 ja 1999) Hoones paiknevad Valga linnavolikogu ruumid, turismiinfokeskus ja arenduskeskus.

-Valga raekoja uus sisu lummab

- Valga raekojas käib remont