Mälestise nimi Pangahoone Valgas Kesk t.12
Ehitisregistri ehitis Asutusehoone (111030606)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone kuulub Valga 20. sajandi algperioodi esinduslikemate ja olulisemate ühiskondlike hoonete hulka.

Mälestise kirjeldus

3-korruseline esindushoone, linna peatänaval, nn. Saksa pank. Stiililt juudendklassitistlik, kus traditsiooniliste art nouveau elementide kõrval on kasutusel ka antikiseerivad jooni. Viimaste hulka kuulub joonia kapiteelidega paarissammastele toetuv keskrisaliiti rõhutav kolmnurkfrontoon hoone peafassaadil. Rajatise juugendlikku iseloomu püüab samas rõhutada üldine akende jaotus ning akendevahelised ovaalsed kaunistused. Kaarjate vitriinakendega I korruse seinapind on viimistletud faktuurkrohviga. Hoone on kaetud kõrge kivikatusega. Panga operatsioonisaal asus II korruse tänavaküljel, esindustrepp hoovipoolses ümareendis. III korrusel ja hooviplokis olid korterid.

Mälestise ajalugu

Hoone valmis 1912. aastal, autoriks on peetud Riia arhitekt W. Roessler`it koostöös arhitekt H. Johansoniga. Rekonstrueeritud haldushooneks.