Mälestise nimi Elamu Valgas Kesk t.16
Ehitisregistri ehitis Kulinaaria (111026349)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on 19. sajandi lõpust pärineva silmapaistva kivist tävavaäärse ärihoonega.

Mälestise kirjeldus

Esindusliku fassaadiga tänavapoolne hoone on ehitatud 19. sajandi lõpul. 2-korruselist krohvitud kivihoonet ilmestavad mitmed klassitsismile viitavad dekoorielemendid. Hoone peafassaadi kaunistavad selle ülakorruse otsanurkadel 2 kanneleeritud pilastritega külgrisaliiti, dekoratiivsed ümaraknad kolmnurkfrontooni viiluväljal ja alumise korruse rustika. Sama korruse aknad on dekoreeritud mitmeastmelise profileeritud aknakarniisiga. Tänavapoolsele mahule liitub põhjaseinas veel kaks mahtu. Vee tänaval asuv kahe maja vahel paiknev hoone on samuti kahekorruseline ja krohvitud. Lihtsa hoone ainsaks dekoorielemendiks on profileeritud räästakarniis. Sellegi hoone esimesel korrusel on teenindus- ja äriettevõte. Keskmise mahu hooviküljele liituvad mitmesugused puidust juurdeehitused. Põhjapoolseim ja kolmas hoonemaht on keraamilistest tellistest, mille suuri seinapindu liigendab historitsismile omaselt mustriline ja eenduv telliseladu. Maja kõrval seisab jäme silikaattellistest laotud korsten, mis võimsa vertikaalmahuna piklikku hoonetekompleksi kompositsiooni tasakaalustab. Kahekordse plekist viilkatusega hoone allkorrusel tegutseb samuti teenindusettevõte ja äri. Mitmed selle maja algsetest aknaraamidest on säilinud. Kolm eelkirjeldatud eriilmelist mahtu moodustavad kokku L-kujulise põhiplaaniga tervikliku ning osaliselt tööstusliku funktsiooniga ilmeka hoonetekompleksi.

Mälestise ajalugu

Historitsistlik kiviehitis on rajatud 1880.–1890. aastatel. See kuulus Karula mõisnik Nikolai von Groethele.