Mälestise nimi Elamu Valgas Riia t. 2
Ehitisregistri ehitis 4 krt. elamu (111032979)

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi lõpu äripindadega kaupmeheelamu Valga Jaani kiriku ümbruse ansamblis, mille dekoratiivne puidust nurgatorn annab täiendava aktsendi kirikuümbruse väljakule. Hoone historitsistlikes vormides fassaad on praktiliselt täielikult säilitanud oma algilme.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline viilkatusega krohvitud telliskividest hoone, mille tänavafassaadi paremas servas eendub teise korruse tasandil hoone üldmahust teravatipulise kiivri ja historitsistliku dekooriga puidust nurgatorn. Esifassaadi vasakus servas tasakaalustab nurgatorni historitsistliku puitdekoori ja ümaraknaga viiluväli, mis ühes viilualuse seinapinnaga moodustab fassaadil risaliidilaadse terviku, mida ülejäänud teise korruse seinapinnast eraldavad krohvile markeeritud liseenid ning rõhtsa sillusega aknaava. Seinapinda nurgarisaliidi ja –torni vahel ilmestavad kolm suurt ümarkaarse sillusega aknaava. Hoone esifassaad on esimese korruse tasandil sümmeetriline, kahel pool kesktelge paiknevad keskse ukseava ja paarisakendega äriruumid, mis on hiljem liidetud üheks. Ümberehituse käigus on vasakpoolne uksekoht asendatud aknaavaga. Mõlema äriruumi külgedel kordub topelt liseenide motiiv. Ühekordne liseen on ka äriruumide ukse- ja aknaavade vahel. Hoone rahutu fassaadi seob tervikuks heledast krohvipinnast esiletõusev aknaavade raamistus ning esimese ja teise korruse vaheline karniis, millele olid algselt kinnitatud esimese korruse äriruumide reklaamsildid. (Kaur Alttoa, 1984; Jaak Viires, 1985)

Mälestise ajalugu

Valga peaväljaku vahetus läheduses Jaani kiriku vastas paiknev endine kaupmeheelamu on ehitatud 19. sajandi lõpul. Esimese korruse äripinnad on olnud kasutuses majapidamistarvete kauplusena. (Kaur Alttoa, 1984)