Mälestise nimi Elamu Valgas Vabaduse t 26

Üks ilmekamaid 20. sajandi alguskümnendi äri- ja eluhoone näiteid Eesti väikelinnades.

Kirjeldus

3-korruselise juugendliku hoone puhasviimistluses teostatud punastest tellistest sümmeetrilist tänavafassaadi liigendavad kaks läbi teise ja kolmanda korruse ulatuvat kolmetahulist erkerit. Kitsaste rütmiliselt paiknevate aknaavadega fassaadi keskosa rõhutab kõrgete niššide ja kitsaste pööninguakendega parapettrinnatis. Tänavafassaadi alaosas rõhutab esimese korruse seinapinda juugendlik fassaaditellisega kontrastne krohvitud vahekarniis, mida ääristab ülaosas hammasfriis ning alaosas dekoratiivne rant. Vahekarniisi lõikuvad äriruumide vitriinakende juugendlikud kaarsillused. (Jaak Viires, 1985; Oleg Kotšenovski, 1999)

Ajalugu

Ehitatud 1908. aastal insener Georg Hellati projekti järgi. Hoone tellijaks oli Valga tuntud arst ja omavalitsustegelane Johan Müllerson. Hoone esimesel korrusel paiknesid kaks äriruumi, ülemistel korrustel korterid. Hiljem asus hoones polikliinik, esimese korruse äriruumides apteek ja kontor, ülakorrustel aga farmatseutide töö- ja olmeruumid. 1975. aastal lisati hoovi poole juurdeehitis. (Jaak Viires, 1985; Oleg Kotšenovski, 1999)