Mälestise nimi Elamu Valgas Vabaduse t 31

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Mälestise tunnus

19. sajandi lõpule iseloomuliku äri- ja eluhoonena ehitatud suurema linnamaja näide väikelinnas. Üks omapärasema arhitektuuriga hooneid Valga keskse äritänava ääres.

Mälestise kirjeldus

Madala viilkatusega 3-korruselise krohvitud tellistest hoone eklektilise üldilmega historitsistlik fassaad on esimese korruse ulatuses kaetud tagasihoidliku halli krohviga, milles paiknevad kaarsillustega ukse- ja aknaavad ning sissepääs kangialusesse. Ülakorruste osas ilmestavad krohvipindu sümmeetriliselt paiknevad klassitsistliku kujundusega aknaavad ja läbi kahe korruse ulatuvad lamedad liseenid, mille kohal kulgeb lamedate stiliseeritud metoopidega friis. Fassaadi keskteljel on hoone räästa kohal akna ja ümarakaareliste ehisviiludega frontoon, mida ääristavad mõlemalt poolt kandiliste postamentidega piiratud balustraadid. Fassaadi keskmes paikneb kolmanda korruse tasandil klassitsistlikus võtmes sepisrinnatisega rõdu. Sarnased rõdud on paiknenud kahel pool fassaadi servades ka teise korruse osas.

Ehitatud tõenäoliselt 1890. aastatel äri- ja eluhooneks. (Jaak Viires, 1985)