Mälestise nimi Esimese Maailmasõja patarei nr. 34 kahurialus betoonrinnatisega 2

Seisund: hooldamata

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Karin Kirtsi

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Kahurialus, Ehitiste liigid, Rajatis, Militaarrajatis, Kahurialus, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Oluliste ajaloosündmustega seotud ehitis. Militaararhitektuuri ilmekas näide. Rannapatarei kui arhitektuurilise ansambli lahutamatu osa.

Kirjeldus

Peeter Suure merekindluse patarei nr. 34 neli suurtükki paiknesid kahe paarina mitte päris ühel sirgel. Suurtükkide vahe u 40 m, paaride vahe u 100 m. Patarei kaitseks oli kuhjatud 5 m kõrgune ja 20 m laiune vall, mis suurtükkide kohal oli kitsam ja madalam. Suurtükipositsiooni sisemine sein oli palkidest, eesvallid 3-4 m laiuselt betoneeritud.

Rannapatarei nr. 34 IV-120/50

Patarei ehitus algas 1914. Kuna patareid algses Peeter Suure merekondluse projektis ei olnud, siis muutus korduvalt patareisse kavandatud suurtükkide mark. 1915. aastal on patareis kirjas neli 75 mm suurtükki, täpselt samade parameetritega on ka läheduses olnud õhutõrjepatarei. Tekib küll kahtlus, kas pole tegemist ühe ja sama patareiga? Mõlemad kirjutati maha 1916. aastal. Lõpuks paigaldati Sõrule neli 120 mm Vickers tüüpi suurtükki. Kahurid paiknesid raudbetoonalustel, mille ette jõuti rajada ka eesvalli betoonkatted.

Praegu pole andmeid Sõru sadama ja Tohvri patarei vahelise raudtee olemasolust.

Tohvri patarei oli Hiiumaa patareidest ainus, mis osales sõjategevuses 1917. a. oktoobris. 12. oktoobril sundisid saksa sõjalaevad "Emden" ja "Bayern" suurtükiduellis 34. patarei vaikima. Siiski sai patarei enne pihta saksa loodimislaevale A28. Järgmisel päeval saatsid sakslased dessandi patareid õhkima, see aga leiti juba mahajäetult ning relvad lihtsalt lasti puruks.

Vaata lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.