Mälestise nimi Ristna tuletorni sireenihoone

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Kõrvalhoone, Sireenihoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Terviklikult säilinud tuletornikompleksi kuuluv sireenihoone.

Kirjeldus

Tegemist on põhimahus ühekorruselise ehitisega — pindala 153,8m², kõrgus 7,35m ja ruumala 667m³. Teise korruse moodustab 3,1m² suurune ruum, mida nimetame siinkohal tinglikult sireenipasuna rihtimise ruumiks. Hoonel on tuulekoda, keskne masinasaal ning hilisema juurdeehitisena rajatud eraldi sissepääsu ja ühe aknaga, läänefassaadi 2 suurt akent varjav abiruum (pindala 5,37x1,89m). Ehitisel on maakividest vundament ning telliskividest krohvitud sokkel ja seinad. Katus on kaetud tsingitud terasplekiga (ilmselt aastast 1956). Eeskoda on 2 välisukse ja 1 aknaga, sireenipasuna rihtimise ruumi pääses algselt metallredelist, mis on aga nüüdseks hävinenud. Ruumil on üks väike aken ja teine veidi suurem ava. Kesksel masinasaalil on kokku 9 akent. Kunagi hoones paiknenud udusireeni kohta andmed puuduvad. Ilmselt viidi see (ja tõenäoliselt ka metallredel) segastel üleminekuaastatel vanametalli kokkuostupunkti.
Hoone juures toimunud jooksvad remondid on registreeritud aastatel 1949, 1951, 1952, 1960, 1963, 1965-1966, 1969, 1973, 1975, 1977, 1978.

Ajalugu

Hoone ehitusajaks on 1980.a. koostatud inventeerimiskaardil märgitud 1874, pigem võib oletada, et see rajati 19. saj. viimasel kümnendil või 20. saj. alguses, märgitud on ka aastaarvu 1894 (asendiplaanil aastast 1911 on näha ilmselt juba kivist hoonet), kuna algselt on räägitud plekist hoonest.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid