Mälestise nimi Nõukogude sõjaväe helikopteriplats

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Katrin Koit

Mälestise tunnus

Ajaloo oluliste sündmustega seotud rajatis. Militaararhitektuuri ilmekas ja hästi säilinud näide. Patarei kui arhitektuurilise ansambli lahutamatu osa.

Mälestise kirjeldus

Betoneeritud ristkülikukujuline plats, koosneb kokku 28 betoonplaadist (7 plaati neljas reas). Platsi keskele värvitud valge ring. Ühe plaadi pinnale moodustatud punastest keraamilistest põrandaplaatidest number "50", teisel plaadil "1976"

Mälestise ajalugu

1940-41 oli Ristnas rannapateri nr. 42, lisaks sõjaväelinnak, mis olnud kasutusel nii 1939-1941 kui 1944-1993.

Samal territooriumil tegutses pärast rannapatarei likvideerimist õhukaitse üksik-raadiolokatsioonirood. Osa patarei varjendeid oli kasutusel, juurde ehitati suured betoonangaarid randa, radarimäed, kopteriplats ja muud.

Vaata lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.