Mälestise nimi Lauka mõisa park

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Piirkonna mõisakomplesi kuuluva pargi näide.

Kirjeldus

Väike paari hektarine park oli algselt tõenäoliselt lihtsa, regulaarse kujundusega lageda esiväljakuga, mis oli ääristatud puuderidadega. Parki suundus peahoone keskteljele orienteeritud 300 m pikkune kasepuiestee. Peahoone taga oli väike rühm hilisemaid vabalt istutatud lehtpuid.
Praegusel ajal kogu peahoone varemete ümbrus metsistunud, esiväljakut ümbritsevad puuderead võsastunud ning lumimarja täis kasvanud. Pargi põhjaküljel vastu põldusid on pikk põlispuudest pärnarida. Kaseallee on enamalt jaolt säilinud.
Pargis valitsevaks puuliigiks pärn, on ka vanu hobukastaneid, vahtraid, sarapuid, saari.
(pargiankeet, 2002)