Mälestise nimi Esimese ja Teise Maailmasõja Lehtma-Tahkuna militaartee

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Katrin Koit

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Rajatis, Tee, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajaloo oluliste sündmustega seotud rajatis. Oma esialgse asendijoone säilitanud kruusakattega tee ,mille rajamine ja kasutamine on olnud seotud ,kahe maailmasõja ja kogu okupatsiooniaja vältel, militaarsete objektide teenindamisega. Ainus hästi säilinud militaarse iseloomuga tee näide Eestis.

Mälestise kirjeldus

6,3 km pikk kruusakattega tee. Militaartee on rajatud looduslikke pinnavorme ära kasutades ja seega üsna looklev ja muutuva reljeefiga, seda ilmselt nii materiaalsetel kui ka militaarsetel põhustel.

Mälestise ajalugu

Lehtma –Tahkuna militaartee on rajatud Peeter Suure merekindluse teenindamiseks aastatel1913-1917 ilmselt olemasoleva teeraja kohale. Samuti kasutati teed II Maailmasõja aegsete patareide (RP. 226 ja 316) teenindamiseks ja Nõukogude armee rajatiste teenindamiseks kuni 1991 aastani. Osa teelõigust oli hiidlastele aastaid suletud.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid