Mälestise nimi Mihkli talu ait-kuur

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuur, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hiiumaale tüüpiline mitmeruumiline ait-kuur. Mälestise tunnusteks on hoone põhimaht ja ruumijaotus, algupärased ehituskonstruktsioonid, detailid ja hooneosad ning nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Aida ja kuuri koosehitis. Kaetud kuuri poolt viilkatusega, aida poolt poolkelpkatusega. Aida osa ehitatud ilmselt varem ümarpalkidest, millesse pääseb otsauksest. Sellele hiljem liidetud kerge pikk hõredate laudseintega, ilma lae ja põrandata kõrvalhoone. Ruumi kasutati vankrite, regede ja muu sellise hoidmiseks. Sissepääs esifassaadist kahepoolega väravate kaudu

Aida osa ehitatud 1836, otsaehitis 1849. (Talumuuseumi andmed)