Mälestise nimi Kassari mõisa peahoone varemed

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Mälestise tunnus

Mõisakompleksi oluliseim ehitis, endist mõisakeskust markeeriva hoone asukoht. Mälestise tunnuseks on ka müüride algupärane ilme, ehitussubstants ning asukoha asendiplaaniline lahendus.

Kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga, paekivist keldrikorrus/vundament. Hoone oli ühekorruseline puithoone, mis kaetud poolkelpkatusega.

Ajalugu

Kassari mõis eraldus Vaemla mõisast 18. sajandi algul. Umbes 1730 a. paiku alustati mõisahoonete rajamist. Peahoone hävis tulekahjus 1928 aastal.
Alates loomisest kuni 1919. aasta võõrandamiseni kuulus mõis von Stackelbergidele. Mõisa viimane võõrandamiseelne omanik oli Justus von Stackelberg.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid