Mälestise nimi Kassari mõisa park

Seisund: hooldamata

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Katrin Koit

Piirkonna mõisakompleksi kuuluva vabakujulise pargi näide.

Mälestise kirjeldus

Park on üsna suur (~6ha) koosnedes kahest eraldiasetsevast osast, mis mõlemad ka aedadega eraldatud. Mõisa südamikku viib lehtpuuallee.
Pargiosa, kus asus peahoone (tänaseks hävinenud) on ümbritsetud madala kiviaiaga. Peahoone esine muruväljak säilitanud oma üldilme tänaseni. Muruväljakut ääristavad põõsarühmad ja mõned põlispuud ja nende looduslik uuendus.
Suurem kõrgema paekivimüüriga ümbritsetud endine puuvilja - ja rohtaiaosa on põlispuurühmadega, üksikute viljapuudega. Jagatud mitmete omanike vahel. Vanasti tavatses mõisahärra seal oma hobuseid jooksutada. Kiviaed on mitmest kohast lagunenud.
Veekogusid ei ole. Kivimüüri ääres, aednikumaja kõrval ~300-aastane eraldiseisev võimas pärn. (Eesti suuremate dimensioonidega)
Hiiumaale omaselt kasvab pargis massiliselt metstulp.

Rajatud 19.s I p. Vabakujuliseks muudetud 19.s. lõpul.