Mälestise nimi Kuriste õigeusu kiriku koolimaja

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kõrvalhoone, Koolimaja, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Õigeusu kiriku koolihoone tüüpiline näide, millel on säilinud algupärane hoonemaht ning arhitektuursed kujunduselemendid.

Kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga kivihoone, kaetud viilkatusega. Hoone põhimahuga liitub N-otsas pisem kinniehitatud eeskoda. Juurdeehitis on rajatud samaaegselt põhimahuga ning järgib hoone terviklikku arhitektuurilist üldilmet. Hoone seinad on laotud tahutud graniitplokkidest, avade ümbrused on vormistatud pisut eenduvate punastest tellistest raamistusega. Sarnaselt on teostatud ka hoonekehandi välisnurgad. Nimetatud detailid annavad hoonele kroonulikult range ja soliidse välisilme. Hoone W-külje keskel asuva siisepääsu ees väike trepp. S- otsa lisatud juurdeehitus pärineb 20.s. II poolest.

Ehitatud 1880ndatel tolleaegse õigeusu kiriku abihoonetele iseloomuliku tüüpprojekti järgi.