Mälestise nimi Orjaku mõisa peahoone varemed
Ehitisregistri ehitis mõisa hoone varemed(kelder) (115012313)

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Kunagise Orjaku mõisa peahoone varemed.

Mälestise kirjeldus

Hoonest on säilinud vaid osa kogu hoonealust täitnud ristvõlvidega keldrikorrusest. Millest järeldub, et tegu oli pika ühekorruselise kivihoonega. Hoonel oli kaks korstnat millesse koondusid küttekolded.

Mälestise ajalugu

Mõisa rajamise ajaks võib lugeda 1603. aastat, kui Tartumaa maanõunikule Fabian Wrangelile anti elatumiseks Orjaku küla. 1624 sai Orjaku mõisa omanikuks Jakob De la Gardie. Gardie ajal muudeti mõis ratsurimajandiks ning seda kutsuti Nina mõisaks. Järgnevalt läks mõis kroonu valdusesse, kuni 1796.a. otsustati mõis anda üle Ebba-Margaretha Stenbocki pärijatele. 1821.aastast oli mõis Karl Magnus de la Gardie valduses, muutudes Emmaste kõrvalmõisaks. Võib arvata, et sellest ajast algas mõisa sihipärasem arendamine ja ülesehitamine. 1870.a. mõisa päranduseks saanud Brevern de la Gardie müüs selle 1899.a. Alexander von Hoyningen-Huenele, kellelt Orjaku mõis kodanliku maareformiga võõrandati.
20. sajandi alguses oli Orjaku veel eeskujulik karjamõis.
1920.a. jaotati mõisa maad taludeks ja alates sellest ajast on mõisapark olnud kasutuseta. Ajavahemikus 1941-1950 hävis suurem osa mõisa hoonetest. Aastani 1992 kuulus mõisakompleks Sõpruse kolhoosile, 1996.a. alates on eraomanduses.
(allikas: “Orjaku laid, … ja mõis”, Leo Tiik. Ajaleht “Hiiumaa”, 3.08.1974)
Praeguseks varemeis härrastemaja oli ehitatud arvatavalt 19.s. II v.