Mälestise nimi Vaemla mõisa kaev

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Karin Kirtsi

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Kaev, Ehitiste liigid, Rajatis, Kaev, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Hästisäilinud salvkaevu näide, millel on säilinud algupärased ehituskonstruktsioonid. Kunagise Vaemla mõisakompleksi kaev.

Ümara põhiplaaniga, paekivist voodriga salvkaev.

Mälestise ajalugu

Vaemla mõisa mainiti esmakordselt 1598.a., 1660. aastail oli see juba Wachtmeisterite Hiiumaa valduste keskuseks. 1684.a. läks mõis kroonule, 1725.a. anti keiserliku kingitusena A. W. Wachtmeisterile, kelle kaudu mõis paarkümmend aastat hiljem Stackelbergide omandusse jõudis. 19. sajandil olid mõisa omanikeks von Gernetid, hiljem aga A. von Richter ja 1902. a. N. von Hoyningen-Huene. Aastatel 1908-1922 kuulus mõis parun G. C. von der Pahlenile; siis see riigistati.
Härrastemaja hävines 1940-ndatel.
(“Eesti mõisate esialgne ülevaatus; Hiiumaa rajoon”, V. Ranniku 1977.)