Mälestise nimi Kärdla kirik

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpiline sakraalhoone

Kirjeldus

Klassitsistlike proportsioonidega ehitise välisilmele on iseloomulikud lame laiavõitu viilkatus, mida ääristab hammaslõikega kõrge karniis. Idas võidukaarega ühendatud väiksem 5-tahuline apsiidikoor ja läänes avarate kellaluukidega barokselt õhuline viilutorn. Lihtsaid liigendamata seinu rütmistavad kõrged ümarkaarsed aknad, mida kaunistavad gootipärased ehisraamistikud. 1929 ehit. uus maast algav läänetorn, mis tavalist neljatahulist tornitüüpi esindades varjab kõrge kohmaka puukarbina algtorni täielikult. Interjööris valitseb ruumipilti varjamata katusekandmik ja kapiteelidega kaunistatud kolm puust sambapaari, meenutades Lääne-Eesti uusaegset 3- löövilist kirikutüüpi. Sisustuses rannarootslastele omane lihtne neogooti altariaed.

Ajalugu

Praegune kivikirik (pühitsetud ristija Johannesele) ehit. 1861-63 kalevivabriku tööliste jaoks 1847 rajatud väikese puust kabeli asemele.

Kirikuaiaga ühise kaitsevööndi piirid vt maa-ameti kaardilt.

Eesti Kirik 19.08.2015 Kätlin Liimets "Kärdla kirik korda" http://www.eestikirik.ee/kardla-kirik-korda/