Mälestise nimi Valipe kindlustatud elamu varemed
Ava kaardil

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Katrin Koit

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Muinasaegsele kindlustusele iseloomulike kaitserajatiste jäänused ja teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogiline kultuurkiht, maastikuliselt eristatav.

Mälestise kirjeldus

Murukamaraga ja mätastega kaetud müüride kõrvalt on näha kindlusliku ehitise müürijäänused, trepikäigud ja kaevu ase.

Kindlustatud kohana on Valipet mainitud 16. sajandi algul. Arvatava maa-linna asukoht.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates

Legend.
Valipe varemete tekkelugu.
Taani kuninga tütar armunud alamast soost noormehesse. Lähedal olnud tütre emaks saamise päev. Kuningas otsustanud tütre kodumaalt välja ajada. Ta lasknud tütre laevale viia ning andnud talle kaasa toiduaineid ja teenrid. Enne väljasõitu lasknud kuningas laevalt purjed maha võtta. Kaua triivinud purjedeta laev merel. Lõpuks jäänud laev peatuma Hiiumaa rannas Pühalepa lahes. Merehädalised tulnud maale ja lasknud sinna endale kindluse ehitada.