Mälestise nimi Ahja mõisa ait-kelder
Ehitisregistri ehitis kultuurimaja (Mõisa ait-kelder) (110018688)

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Lõuna-Eestis terviklikumalt säilinud barokkansamblisse kuuluv majandushoone.

Mälestise kirjeldus

Suur, krohvitud telliskiviehitus, mis omab võlvitud soklikorruse. Hoonet katab murdsarikaga poolkelpkatus, millel lai lihtsa profiiliga räästakarniis. Hoone esifassaadi keskteljel peauks, mis meenutab keskrisaliiti, kuna on külgedelt rõhutatud soklile toetuvate pilastritega. Pilastrite laiuselt tõuseb ukse kohal katusele kolmnurkviil, mis piiratud viilukarniisidega. Samalaadsed pilastrid on ka esi- ja tagafassaadi akende vahel. Aknad on kitsad, 6-ruudulised. Soklikorruse aknad kaetud lameda kaarega.

Ait-viinakelder ehitatud 18.s. lõpul.