Mälestise nimi Ahja mõisa sepikoda

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1711-1840.

19. sajandi I poole mõisaarhitektuuri näide

Mälestise kirjeldus

Kõrge täiskelpkatusega hoone,esifassaad toetub neljale massiivsele nelunurksele postile, mille ülasosa meenutab Toskaana kapiteeli. Kokkuvõttes moodustub esiküljel avar, lai varjualune.Hoonet on mitu korda ümber ehitatud, esifassaadil asub nõukogudeaegne katuseuuk.
Hoonesse on esiküljelt 2 sissepääsu, edelapoolse ukseava ees paikneb arhailine kalasabauks. Teine uks viib eluruumidesse. Sepikojas on tähelepanuväärseks suur sepaääs, ainulaadne Eestis.
Siseruumides on säilinud talalaed ja arhailised uksed(2).

Asub Rasina tee ääres, endise mõisa õllekoja vastas.