Mälestise nimi Kärsa kõrts

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Kõrtsikompleks, Kõrtsihoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Üks suuremaid ja paremini säilinud ühe talliga ulualuseta maanteekõrtse.

Kirjeldus

46,3m pikk sellest eluosa 25,2m tahutud rõhtpalkseintega hoone. Kaetud kõrtside puhul harvaesineva kõrge viilkatusega. Talli seinapostid on maakividest ja tellistest, tellistest on ka räästakarniis ja vundamendi tasanduskiht. Vaheseinad on välisseinaga liidetud üle ühe-kahe palgikorra. Nurki kaunistavad klassitsistlikud puitpilastrid. Valgmikega ukseavad on ääristatud profileeritud piirlaudade ja simssidega nagu aknadki. Tiibuksed on poolsulundlaudadest voodriga, talade ja sarikate otsad ehislõikega, Kuue ruuduga aknad püstlaudadest luukidega. Püstlaudadest talliväravad on ebatüüpiliselt müüri välispinnas. Tosina ruumi hulgas on 43 ja 42 m2 suurused kõrtsitoad. Põrandaid katab kalasabamustris tellisparkett. (EA)

Kärsa kõrtsihoone on ehitatud 19. sajandi teises pooles.