Mälestise nimi Kanepi kirik
Ehitisregistri ehitis kirik (110022725)

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

1804- 1808 ehitatud, klassitsistlikus stiilis kihelkonnakirik.

Mälestise kirjeldus

Projekteeritud F.Siegeli poolt. Seinad maakivist, algselt kivikatus, praegu plekkkatus. Piklikule kirikusaalile on erandlikult lisatud torn S-küljele, käärkamber paikneb O-s. Fassaadikaunistuseks maakiviseinte raamimine krohvitud nurgarustikaga ja karniisid. Pikihoone saali lagi on puidust, lameda silindervõlvi kujuline. Stukist neogooti stiilis altariseinal (1877, skulptor Orlovski) maal "Kristus ristil"(1853, A.Bauer). Orel 1902, W.Sauer. 1877 lisati oreliväärile külgrõdud.

Mälestise ajalugu

Kihelkond moodustati 1675, kuid juba aasta varem oli Kanepisse püstitatud esimene kirik - see oli ristikujulise põhiplaaniga puitehitis. 1737 ehit. uus puitkirik. Kanepi Ristija Johannese kiriku praegune kivihoone on projekteeritud F.Siegeli poolt ja ehitatud 1806-10. 1831. kannatas kirik välgutabamuse läbi, taastati 1838.
19. s. keskel ehitati idaseina käärkamber. 1877. sai oreliväär puidust rõdud.
2002. toimus tornikiivri remont ja katmine vaskplekiga.