Mälestise nimi Kanepi kirikuaed

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1521-1710.

19. sajandist pärit kirikuaed, mis omab looduslikku, ajaloolist ja miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaia laius põhjast lõunasse on 51 meetrit ja pikkus idast läände 66 meetrit. Maapind kiriku lõunaküljel on tõusnud kohati üle 0,5 meetri, ulatudes üle kiriku sisepõranda pinna. Suuremat osa kirikuaiast katab muru ning selles ei ole näha ühtegi maapealset säilinud mälestusmärki või risti. 1840. aastatel piirdemüüri lähedale istutatud kahest puudereast on säilinud põhja- ja idapoolne, kuid neis olevad puud on kahjustatud ning kiriku suunas ohtlikult kaldu. Kiriku põhjaküljel paikneb kirikuaias puidust puukuur-välikäimla. Nõukogude perioodist jäänukina on kirikuaias gaasiballoonide hoidla. Samast perioodis pärinevad ka kruusatatud kõnniteede äärde istutatud põõsaid. 2002 aastal paigaldati kirikuaeda kiriku valgustus koos maa-aluse kaabli ja 3 valgustipostiga. Kaablikraavi kaevamisel tuli 0.6 meetri sügavuselt nähtavale tundmatu kivimüüritis. Võimalik, et tegemist võib olla varasema kirikuhoone või selle ringmüüriga.

Mälestise ajalugu

Kirikuaed pärineb 1674. aastal valminud puukiriku ehitamise ajast ja sinna on maetud ca 100 aasta jooksul. 1840. aastatel istutati kirikuaia piirdemüüri lähedale kaks rida puid; nende seas vahtraid, saari ja pärnasid. Kirikuaeda, kiriku põhjaküljele on 19. sajandi keskel püstitatud puithoone, mis on olnud kasutusel puukuuri ja välikäimlana. Ka nõukogude perioodil on istutatud kõnnitee äärde põõsaid ja lilli. 2002. aastal paigaldati kiriku valgustamiseks kirikuaeda valguspostid.