Mälestise nimi Kanepi koolimaja
Ehitisregistri ehitis ait (110022724)

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

19. sajandi alguse leerimaja näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on tahutud palkidest ja poolkelpkatusega. Põhjaküjel olnud tuulekoda on hävinud, praegu asub tuulekoda maja lääneotsas. Majja on 3 sissepääsu.
Hoone asub maakivist vundamendil, lääne suunas maapind langeb ja vundamendi-sokli kõrgus kasvab. Lääneosas asub ka võlvitud kelder.
Aknad on kuue- ja üheksaruuduse jaotusega, fassaadid laia (25 cm) horisontaallaudisega. Hoones asusid nõukogude perioodil korterid, siis lisati mitmeid puidust vaheseinu.

Mälestise ajalugu

Rajati 1812-1813 köstri- ja leerimajana. 1843 avati köstrimaja leeritoas kihelkonnakool. Alates 1880, mil ehitati uus koolimaja, jäid hoonesse kooli abiruumid.
Tänapäeval on hoone tagastatud EELK Kanepi kogudusele, majas tegutseb koguduse pühapäevakool, osa ruume on välja üüritud.