Mälestise nimi Roti vesiveski-elamu

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Eramu, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Vesiveski-elamu silmapaistev näide

Mälestise kirjeldus

Vesiveski ja elamu on lahendatud ühe hoonena. Veski madalamas osas asuvad tootmisruumid koos kahe veskikivi ja teiste jahvatusmasinatega. Elumaja asub kõrgel kivisoklil ja on kahekorruseline. Mõlemad hooneosad on palkidest, mis on üle löödud laudvoodriga. Sokliosa on laotud maakivist. Veskis ja elumaja osas on suure ristlõikega laetalad eluruumide kõrgusega 3 meetrit. Veski seadmed on töökorras.

Mälestise ajalugu

Vesiveski-elamu on ehitatud 19. Sajandi II poolel. 1933. aastal ehitati elamule peale teine korrus. Enne I maailmasõda kasvatati veski paisjärves forelli, mida turustati Riias ja Peterburis. Viimati jahvatati veskis vilja 1990. aastatel.