Mälestise nimi Sahkri vesiveski

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Pärandmaastiku üks tähelepanuväärne majandushoone, näide tüüpilisest vesiveskist.

Kirjeldus

Tegemist on kahest hooneosast koosneva kivihoonega. Hoone koosneb kahekorruselisest hooneosast, millele liitub omakorda madalam hooneosa, mis oli kasutusel vesiveski sepikojana. Erinevad hooneosad on ehitatud maakividest ja kombineeritud punaste tellistega. Osaliselt on hoone krohvitud. Vesiveski katus oli algselt kaetud laastukattega. Punasest tellisest mahule liitub puidust hilisem sissepääsuosa. Veskis on töökorras seadmed (2 veskikivi), millega veel 1999. aastal jahu jahvatati.

Ajalugu

Maakivist hoone on ehitatud 19. sajandi esimesel poolel, samast ajast pärineb ka tiibhoone. 1883. aastal ehitati veskile peale punastest tellistest teine korrus.