Mälestise nimi Joosu mõisa park

Seisund: hooldamata

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Mõisaansamblit ümbritseva maastikupargi näide.

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega (~4ha), regulaarlahendusega park, kus ei puudu ka vabakujunduslikud puuderühmad. Peahoone ees on suur avatud väljak, mille ääred on liigendatud vabakujuliste puudegruppidega. Esiväljakule suundub pikk lehtpuuallee. Peahoone vareme kõrvale jääb põlispuuderühmade ja ristuvate pärna puiesteedega selgelt piiritletud park. Muljetavaldav on tihe pea ühegi väljalangenud puuta, parki läbiv pärnapuiestee. Kagu küljel asub ilus tiik. Pargis palju ilusaid põlispuid ja eriliigilisi põõsarühmi.

Mälestise ajalugu

Joosu mõis on rajatud 18. sajandil, kui see eraldati suuremast Väimela mõisast. Joosu mõisa park on rajatud 19. sajandi esimeses pooles, suuremad istutused on säilinud 19. sajandi lõpust.