Mälestise nimi Põlgaste mõisa peahoone

Ilmekas näide 19. sajandi klassitsistlikust mõisa peahoonest.

Kirjeldus

Suur ühekorruseline, tasakaalustatud proportsioonidega klassitsistlik hoone. Hoonel madal soklikorrus ja lakatoad hoone otstel. Hoone kaetud poolkelpkatusega, millel räästa all ja poolviilu kolmnurga all lihtne profileeringuga räästakarniis. Väiksem karniis ka soklil. Nurkadel laiad rusteeritud nurgaliseenid. Aknad pikematel külgedel ühtlaste vahedega, otstel rühmitatud kahe kaupa. Otstel on rütmi säilitamiseks kasutatud ka petikaknaid. Kõik aknad on raamitud laiade krohviääristega. Hoone peauks asub veidi nihutatult kesktelje suhtes. Akende vahelt on seinapind liigendatud laiade liseenidega. Hoone pargifassaadi keskteljel paikneva ukse ees asub lahtine sammasportikus, mille madalat kolmnurkviilu kannavad 8 doskaana orderi sammast. Viiluvälja dekoreerib väike ümaraken. Portikus asub hoone sokliga samal kõrgusega platvormil, kust laskub parki keskmiste sammaste vahe laiune kiviäärisega trepp.
Ruumid hoones paiknevad anfilaadsüsteemis.

Ajalugu

Alates 19. saj. algusest oli mõis pikemat aega von Rothide valduses. Peahoone on ehitatud19. saj. esimesel poolel. Viimane omanik oli A.v. Jürgens, kellelt mõis riigistati.
Peale mõisa riigistamist asus mõisahoones Lahe algkool, mis likvideeriti 70-ndatel. Seejärel oli hoones majandikeskus. Viimasel ajal on majas asunud raamatukogu ja ruume kasutatakse külakeskusena.