Mälestise nimi Põlgaste mõisa park

Mõisaansamblit ümbritseva pargi näide.

Kirjeldus

Esiväljak on väike, piiratud hekiga ja vabakujuliste puudegruppidega, mis jätkuvad ka kõrvalhoonete vahel, seal asub ka väike põhjaveetoiteline tiik, mille ääres on põlispärnade grupp.
Tagaväljak on sügav, avar, ääristatud ebakorrapäraste puudegruppidega poolkaares, alates peahoone otstest. Aktsendiks on väljakul üksik siberi nulg ja tamm. Tagaväljaku eraldab suurest pargiaasast korrapärane pärnaallee. Pärnaallee eraldab ka parki sissesõiduteest. Pargiaasa raamivad vabakujulised, erisuurusega, kontrastsed puudegrupid (nulg, lehis, kuusk, tamm, vaher). Sissesõidutee ääres on eklektilises laadis kivimüür.
Park on keskmise liigirikkusega, esineb 42 liiki
Põhipuuliikideks harilik pärn, vaher ja tamm. Esineb ka nulgu, kuuske, lehist. Parki on täiendatud siberi seedermänni, valge nulu, mandzuuria nulu, pensilvaania toominga, siberi lehise, suurelehise pärna ja arukasega.
(Allikas: pargiankeet 2002)

Park on segastiilis ning on rajatud suures osas 19. sajandi teises pooles.