Mälestise nimi Mustajõe kõrtsihoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandile iseloomulik kõrtsihoone. Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud välisilme, algupärased ehituskonstruktsioonid, fassaadidetailid ja interjööriosad.

Kirjeldus

Mustajõe kõrts on ühe talliga telliskivihoone. Kaetud poolkelpkatusega. Vasakule jäävasse talliosasse viivad kolm suurt kalasabalaudisega kahepoolega väravat. Eluosa ees neli poolsammast. Millede vahelt viib väikese tagasiastega uks sisse. Erandlikult oli tall eluosast lühem. Vanimal ühe talliga kõrtsi tüübil koosnes eluosa ühest ruumist, analoogiliselt rehielamuga kasvas ruumide arv kahele, edasi kolmele ja rohkemale.
Mustajõe kõrtsi ruumijaotus oli hästi välja arendatud. Viie ruumi hulgas leidus eeskoda, kust pääses kõrtsituppa (suur ruum esikülje lõunapoolses nurgas). Tagakülje poolsetest ruumidest kasutas kõrtsmik arvatavasti kahte oma elukorterina. Saksakamber asus kas eeskoja kõrval vastu kõrtsihoone tagakülge või lõunapoolses nurgas vastu tagakülge. Seoses poe avamisega ehitati suure tõenäosusega suurde kõrtsituppa vahesein ja aknaava muudeti ukseks. Hiljem on kõrtsituppa ehitatud veel üks vahesein.

Esimesed kindlad andmed kõrtsi tegevusest Mustajõel pärinevad 1695. aasast.
Praeguseni säilinud hoone ehitusajaks peetakse 19. sajandi esimest poolt