Mälestise nimi Tilsi mõisa piirdemüür ja väravapostid

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolisesse Tilsi mõisaansamblisse kuulunud rajatis.

Mälestise kirjeldus

Ligi 200 meetri pikkune piirdeaed kulgeb piki küla läbivat teed, ulatuses esiväljaku põhjaküljel paikneva tall-tõllakuuri juurest teisele poole esiväljakut jääva aidani. Piire on umbes meetri kõrgune. Piirdemüüri on remonditud 1980. aastatel, kasutades sideainena tsementmörti. Piirde kivist osa peale on 1990. aastatel püstitatud uus puidust aiapiire. Historitsistlikus stiilis väravapostid on laotud tellisest ja postide katus on kaetud plekiga. Postide vahel on puidust väravad. Värava vahetus läheduses asuvad kolm ümara kujuga graniidist piirdeposti.

Mälestise ajalugu

Tilsi mõis eraldati Väimela mõisast 1749. aastal. Alates 1833. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis Rothide suguvõsale. Mõisasüdame planeering pärineb tõenäoliselt 18. sajandi teisest poolest, samal ajal on valminud ka mõisa peahoone keskosa, mida on hiljem korduvalt ümberehitatud ja juurdeehitustega täiendatud. Viimased suuremad ümberkorraldused toimusid mõisas 1880. aastate teises pooles, mille käigus muudeti osaliselt mõisasüdame planeeringut. Mõisa piirdemüür koos historitsistlike väravapostidega on rajatud 19. sajandi teisel poole. 1840. aastatel alustas mõisaansambli ümberkujundamist kihelkonnanõunik Gustav von Roth (1784-1876). Lõpliku ilme omandasid peahoone ja park tema poja Woldemar von Rothi ajal (1860-1925). 1920. aastal anti mõisasüda Tilsi lastekodu kasutusse. Samas asus ka algkool. Lastekodu tegutses mõisas kuni 1980. aastate alguseni. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetuseks on Tilsit.