Mälestise nimi Mooste mõisa auruveski katlamajaga
Ehitisregistri ehitis muuseum-teater (120257160)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Auruveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Auruveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mooste mõisakompleksi kuuluv hoone, maakivi-tellisarhitektuuri silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

Mälestis on ehitatud 20. sajandi alguses, sarnaneb ehitusviisilt teiste majandushoonetega: seinte ladumisel on kasutatud maakivi ja punast tellist, asub majandushoovist kaugemal, kirdes.
Hoone on kolmeosaline: koosneb saeveskist katlamajast ja jahuveskist.
Saeveski osa kasutatakse praegu laudade lõikamiseks, katlamajast on aurukatel välja lõhutud. Jahuveski seadmed on suures ulatuses säilinud.Hoone kasutamata osas on plaanis avada veskiteater, kus näitlejatele loob miljöö vana veski sisustus.

Mälestise ajalugu

Mooste mõis rajati 16. sajandil, kui Poole kuningas Stefan Batory läänistas alad Võnnu maakohtunikule Wilhelm Sturtzile. Korduvalt omanikku vahetanud mõis läks 1741. aastal Münnichite aadlisuguvõsale, kelle valdusesse jäi see kuni 1810. aastani. Sel aastal omandasid valduse Nolckenid, kelle omandisse jäi mõis kuni võõrandamiseni 1919. aastal. Kompleksi esindusliku väljaehitamine leidis aset 20. sajandi alguses. Mastaapsete ehitustööde eestvedajaks oli kreisisaadik Eduard von Nolcken (sünd. 1875. aastal). Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Moisekatz. Alates mõisa riigistamist 1920. aastal tegutseb mõisas peahoones kool. Majanduskompleks läks riigimõisa käsutusse. 1940. aastal moodustati riigimõisast sovhoos, mis tegutses mõisasüdames 1944. kuni 1991. aastani. Hoones tegutseb veskiteater ja muuseum.