Mälestise nimi Mooste mõisa moonakatemaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Moonakatemaja kuulub ajaloolisesse Mooste mõisaansamblisse ning on tellise-ja maakiviarhitektuuri silmapaistev näide.

Kirjeldus

Historitsistlik, ilusate proportsioonidega keskmise, suurusega kivihoone. Hoone paistab silma dekoratiivse kivitöö poolest. Seinad laotud tahutud maakividest, avad ja nurgad eenduvate hambuvate nurga kvaaderliseenidega. Lameda kaarega akendel ja ustel tellistest kvaadritega ja pealt lukukividega äärised. Vahekarniis hammasfriisiga. Viilkatuse avatud äärmiste sarikapaaride pennid on viilukolmnurga tipus keeruka murtud lahendusega, kus tekkinud kolmnurkade vahe kauni puidust ehispitsiga.

Ajalugu

Mooste mõis rajati 16. sajandil, kui Poole kuningas Stefan Batory läänistas alad Võnnu maakohtunikule Wilhelm Sturtzile. Korduvalt omanikku vahetanud mõis läks 1741. aastal Münnichite aadlisuguvõsale, kelle valdusesse jäi see kuni 1810. aastani. Sel aastal omandasid valduse Nolckenid, kelle omandisse jäi mõis kuni võõrandamiseni 1919. aastal. Kompleksi esindusliku väljaehitamine leidis aset 20. sajandi alguses. Mastaapsete ehitustööde eestvedajaks oli kreisisaadik Eduard von Nolcken (sünd. 1875. aastal). Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Moisekatz. Alates mõisa riigistamist 1920. aastal tegutseb mõisas peahoones kool. Majanduskompleks läks riigimõisa käsutusse. 1940. aastal moodustati riigimõisast sovhoos, mis tegutses mõisasüdames 1944. kuni 1991. aastani. Moonakatemaja on ehitatud 20. sajandi alguses.