Mälestise nimi Mooste mõisa abihoone

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluv hoone, maakivi arhitektuuri näide

Kirjeldus

Abihoone ehk söökla asub peahoone loodeküljel, ehitatud peahoonega ühel ajal, 20. sajandi I veerandil. Mõned aastad tagasi valminud juurdehitus ühendab abihoonet peamajaga, juurdeehituse teine tiib, köögiosa ulatub mahuga ringmüürini ja asub kaguküljel.
Abihoone ja peahoone vahele jääb kinnine hoov, millesse pääseb ringmüüris oleva ava kaudu. Abihoone loodeküljel asub kahe torniga väravaehitis.
Viilkatusega hoone on remonditud ja restaureeritud,interjööris on säilitatud suure ristlõikega puidust laetalad. Hoones asub Mooste Põhikooli söökla.

Ajalugu

Mooste mõis rajati 16. sajandil, kui Poole kuningas Stefan Batory läänistas alad Võnnu maakohtunikule Wilhelm Sturtzile. Korduvalt omanikku vahetanud mõis läks 1741. aastal Münnichite aadlisuguvõsale, kelle valdusesse jäi see kuni 1810. aastani. Sel aastal omandasid valduse Nolckenid, kelle omandisse jäi mõis kuni võõrandamiseni 1919. aastal. Kompleksi esindusliku väljaehitamine leidis aset 20. sajandi alguses. Mastaapsete ehitustööde eestvedajaks oli kreisisaadik Eduard von Nolcken (sünd. 1875. aastal). Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Moisekatz. Alates mõisa riigistamist 1920. aastal tegutseb mõisas peahoones kool. Majanduskompleks läks riigimõisa käsutusse. 1940. aastal moodustati riigimõisast sovhoos, mis tegutses mõisasüdames 1944. kuni 1991. aastani. Algselt pesuköögina kasutusel olnud hoones tegutseb tänapäeval kooli söökla.