Mälestise nimi Rasina mõisa peahoone tiibehitis

Mälestise tunnus

Tegemist on esindusliku näitega ajaloolise Rasina mõisa peahoone tiibehitisest ühes säilinud hoonemahu, ilme ja arhitektuursete kujunduselementidega.

Kirjeldus

Rasina mõisa peahoonest on tänaseks päevaks säilinud vaid üks tiibehitis. Hoone puhul on tähelepanuväärsed on katuse kuju ja katuseaknad. Kaheosalise katuse katteks on kasutatud bemiiti, räästa all on säilinud puitkarniisid. Seinad on viimistletud rõhtvoodriga.

Ajalugu

Mõisa on esmamainitud 1611. aastal, kui valdus kuulus Ludenite aadlisuguvõsale. Põhjasõja järel kuulus mõis Rosenitele ja Stackelbergidele. Mõisa viimasteks omanikeks olid Mindigid. Peahoone ehitati 18. sajandi alguses. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Rasin. Praeguseks on mõisa peahoone põhiosas hävinud. Säilinud on üks tiibhoone, mis on aga põhjalikult ümberehitatud.