Mälestise nimi Rasina mõisa park ja alleed

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ilmekas Lõuna -Eesti mõisaparkidele iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Rasina park on rajatud avamaastikule võrdlemisi avatud puistuna. Peahoonele suundus läbi pargipuistu sissesõidutee, mis maja ees suure ovaali moodustas. Esiväljak oli väga avar, aktsendiks kolm reas kasvavat põlistamme, ülejäänud pargist eraldatud pärnareaga. Tagaväljakuks oli kitsas ehisaed, siit avanes vaade paisjärvele. Peahoone lõunaotsas hästi pikk avatud otsaväljak, mille sügavuses elupuudest geomeetriline kujund. Peahoone koos esi-, taga- ja otsaväljakuga asusid nagu kitsas ristkülikus, mis oli pärnaridadega kõigist külgedest piiratud. Pargi põhiosa on hõreda istutusega võrdlemisi avatud ala, millele moodustab tiheda fooni pargi põhjapiiril olev vabakujuline puistu. Seda ala on ilmestatud üksikute geomeetriliste kujunditega, nagu pöetud pärnadest 8 kiireline täht pargi edelanurgas. Pargiga on ta seotud ainult ühe diagonaalallee. Park on liigivaene, esineb 27 liiki, põhipuuliigiks harilik pärn, esineb tamme, vahtrat, okaspuid vähe. Üksikud amuuri nulud, ebatsuuga ja palsami nulg. (1982.a. nimekiri olemas).

Mälestise ajalugu

Mõisa on esmamainitud 1611. aastal, kui valdus kuulus Ludenite aadlisuguvõsale. Põhjasõja järel kuulus mõis Rosenitele ja Stackelbergidele. Mõisa viimasteks omanikeks olid Mindigid. Peahoone ehitati 18. sajandi alguses. Sellega koos rajati tõenäoliselt ka park. Mõisa peahoonest on säilinud põhjalikult ümberehitatud tiibhoone. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Rasin.