Mälestise nimi Põlva kirik

Piirkonna üks vanimaid sakraalhooneid.

Kirjeldus

Keskaegsest 3-löövilisest kirikust on säilinud üksnes pikihoone läänesein ja viilutorn. Viimast toetab kaks saledat kontraforssi, mis moodustavad portaali ümber kõrge segmentkaarse niši. Tähelepanuväärne on kiriku kõrge viilutorn oma liigendatud fassaadiga - terav- ja segmentkaarsete petikniššide ja sõõrpetikutega. Hiljem juurdeehitatud põhja-lõunasuunalises transeptilaadses juurdeehituses paikneb ka altar. Idaküljele liitub kaheruumiline käärkamber. Nii juurdeehitus kui ka varasema pikihoone põhja- ja lõunaseina on kujundatud klassitsistlikes vormides. 18. sajandist on säilinud tänapäevani peamiselt torni kiviosa.

Ajalugu

Kirik on esmamainitud 1427. aastal. Sõjategevuse käigus põles kirik ning alates 1627. aastast seisab varemetes. Kirikuhoone taastatakse 1649. aastaks. Kiriku rekonstrueerimine toimub aastatel 1843-44 ja kirik õnnistatakse uuesti 1845. aastal. Kiriku orel on ehitatud 1883 astal Tartu meistri Müllverstädti poolt, kiriku vanim kell on valatud 1868. aastal Bochumis.

- Põlva Maarja kirikus säravad säästlikud LED-pirnid (Eesti Kirik 23.01.2013)

- Põlva Maarja kiriku uksest leiti miinikild (Eesti Kirik 02.01.2013)