Mälestise nimi Põlva kirikuaed

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Lõuna-Eesti kirikuaia näide

Kirikuaed paikneb pühakoja kõikidel külgedel.
Põlispuid on kirikuaias vähe . Põhja-loodekülel on pikem kuuskede rida, aias kasvab hajusalt kaski, pärnasid ja okaspuid. Aia üldine kujundusprintsiip puudub. Peaväravast kirikuukseni viiv tee on palistatud elupuudega, elupuude gruppe on veel kahes kohas.
Kiriku loodeküljel asub silikaadist ja puidust abihoone, kirikuhoonest paisjärve poole jääb kelder.
Kiriku ümber paiknevad keskaegsed matused(kaitse all arheoloogiamälestisena)
Kirikuaia kirdenurga taha on asetatud mälestuskivi, kus mälestustahvlid pastoritele Gustav Adolf Oldekopile ja Johannes Georg Schmaltzile.
Piki kirikuaia põhja-loodeala lookleb maapealne soojatrass.

Mälestise ajalugu

Põlva kirikut on esmamainitud 1427. aastal. Praegune kirik pärineb tõenäoliselt 15. sajandi lõpust. Kirikuaed on tõenäoliselt rajatud samal ajal kiriku ehitamisega. Kirikukihelkonna ajalooline saksakeelne nimetus on Pölwe. Kirikuaia kirdenurgal on mälestuskivi koos mälestustahvlitega pastoritele Gustav Adolf Oldekopile (1755-1838) ja Johann Georg Schwartsile (1793-1874), kes on maetud Põlva surnuaeda.

Aruanded

Bernotas, R. 2009. Aruanne arheoloogilisest järelevalvest Põlva linnas, Põlva kiriku aias kaevatud elektritrassi kaevises.