Mälestise nimi Partsi mõisa peahoone

Ilmekas näide 19. sajandi historitsistliku mõisa peahoonest.

Kirjeldus

Suur ühekorruseline punasest tellisest ehitis. Kaetud viilkatusega. Hoone pikale põhiosale on otstes risti liituvad hooned. Risthooned esifassaadis ei eendu. Hoone fassaadides liigendub tagasihoidlik vahevöö akende kohal ning karniis tellistest astmelise hammasfriisiga viilukolmnurkade all ning viilu külgedel. Viilu nurkadel on madalad eenduvad ehistornikesed. Mõlema fassaadi neljas kolmnurkviilus on igas kaks lakatubade akent. Põhikorruse aknad on kaetud kaarega sillusega ning ääristatud kitsa eenduva äärisega. Peauks asub esifassaadi keskel. Mille ees paikneb madala siilkatusega lahtine sammaspalkon, mille katust toetuvad lihtsad neljatahulised puittulbad.
(V.Ranniku "Mõisate esialgne ülevaade. Põlva maakond")

Ajalugu

Partsi mõisa peahoone valmist 19. sajandi teises pooles, peale mõisa võõrandamist tegutses peahoones Partsi 8-klassiline kool. Kool asus peahoones kuni 1970ndate aastateni, hiljem on peahoonet kasutatud kohaliku kolhoosi juurviljahoidlana.