Mälestise nimi Peri mõisa viinaköök
Ehitisregistri ehitis ELAMU (120655579)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinaköök, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tüüpiline mõisa majandushoone

Mälestise kirjeldus

Maakivist kõrge korstnaga viilkatusega hoone, ehitatud 19. sajandil. Hoonet iseloomustab dekoratiivne maakivi ladu. Viimane kasutus oli külaelanike laudad. Praegu seisab hoone tühjalt.

Viinaköögi kõrval asub teinegi säilinud mõisa abihoone, mis jääb muinsuskaitse all oleva pargi alale.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta pärinevad 1544. aastast, kui mõis kuulus Tödwenitele. 18. sajandil oli mõis Glasenappide valduses, vahetades seejärel korduvalt omanikku. 1863. aastal said mõisa viimasteks võõrandamiseelseteks omanikeks Lilienfeldid. Esinduslik barokne mõisasüda ehitati välja 18. sajandi lõpul. Mõisa puidust peahoone on hävinud ja selle asemele on Nõukogude ajal püstitatud majandikeskuse hoone. Viimase läheduses paiknev mõisa viinaköök on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi esimesel poolel või sajandi keskel. Viinaköögile on hiljem lisatud kõrgem tellistest korsten. Hoone otsa on olnud lisatud ka pikem puidust juurdeehitis, mis on tänaseks lammutatud. 2012. ja 2012 viidi hoone juures läbi restaureerimistöid, mille käigus taastati ja parandati maakivist seinu ning paigaldati uus kivikatus. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Perrist.