Mälestise nimi Rosma vesiveski

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Tüüpiline Kagu-Eesti vesiveski

Kirjeldus

Kõrgel maakivisoklil asuv rõhtpalkidest puhasnurgaga, kelpkatusega hoone, ehitatud 1883. aastal, mida kinnitab sokli põhjaküljele monteeritud aastaarvuga kivi. Vesiveski ainsad väikeseruudulised aknad, nii seinas kui katuseuugis asuvad lõunaküljel. 1944. a. suvel õhkisid saksa väed sealsamas asuva maakivipostidega puitsilla, mille tulemusena kannatas ka vesiveski põhjasein, mis vajus loodist välja. Seina on stabiliseeritud seestpoolt kolme püstpalgiga Veski seadmed, turbiin on töökorras. Vesiveski kompleksi kuulunud hoonetest on säilinud veel möldri elumaja ja hijaaegu remonditud laut.

Ajalugu

Esimesed teated Rosma kohta on 1638. aastast. Küla hoonestus on koondunud vesiveski ümber. Praegune vesiveski on valminud 1883. aastal. 1930. aastatel ehitati hoone uuesti üles.