Mälestise nimi Rosma küla kauplus-elamu II ait-kelder

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastule iseloomuliku hoonestuse näide, mis annab edasi 19. ja 20. sajandi külamiljööd.

Kirjeldus

Ait on ümarpalkidest viilkatusega väiksem hoone, mille alla on hiljem rajatud kelder. Kasutusel panipaigana.

Ajalugu

Esimesed teated Rosma kohta on 1638. aastast. Küla hoonestus on koondunud vesiveski ümber. Ait-kelder kuulub 1920. aastatel ehitatud kauplus-elamu juurde. Hoonest esimesena valminud aidaosa pärineb 19. sajandi lõpust. 20. sajandi algul lisati aidale pikendus, milles asusid laut, panipaigad ja puukuur. Sellest ajast pärineb ka algse aida alla rajatud betoonist kelder. Hoonet on 2000. aastate lõpus ja 2010. aastate alguses põhjalikult remonditud.