Mälestise nimi Räpina paberivabriku peakorpus

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tööstusarhitektuuri näide, üks vanimaid tegutsevaid paberitööstusi Eestis

Mälestise kirjeldus

Praegune peakorpuse hoone on ehitatud 1904. aastal. Hoonet iseloomustab korrektne tellisladu, telliskarniisid, katusel punasest tellisest tornikesed ja korstnad. Peakorpusele on külge ehitatud suured ehitusmahud, väga suurte gabariitidega vanapaberi ladu, silikaadkivist kahekordne kontoriruumide blokk. Peakorpuses asub ajalooline paberimasin, mis toodab praegugi paberit. Hoone omanik ja kasutaja on aktsiaselts Räpina Paberivabrik. Hoone õues paiknevad vabriku ajaloo ja tegevusega seotud hooned: 1. Tellispostidega metallitöökoda 2. Punasest tellisest abihoone 3. Laia välislaudisega puidust endine kontorihoone

Mälestise ajalugu

Paberiveski rajamisega alustati 1728. aastal ja veski käivitati 1734. aastal. Mitmete täienduste järel sai veskist 1865. aastal vabrik. Algset veskihoonet on korduvalt ümber ehitatud. Praegune paberivabriku peakorpus valmis 1904. aastal. Paberiveski rajaks peetakse Peeter I õukondlast Karl Gustav von Löwewoldi. 18. sajandi lõpul läks paberivabrik Vene riigi omandisse, kuid liikus seejärel taas eravaldusse. Veskist sai vabrik tänu tollase omaniku Peter Anton von Sieversi ja rentniku Emil Friedrich Scultze tegevusele. Algne paberiveski ja hilisem paberivabrik kuulusid Räpina mõisa juurde. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Rappin. Hoone on tänapäevani paberivabriku kasutuses.