Mälestise nimi Räpina mõisa peahoone

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1918-1939.

Üks suurejoonelisemaid hilisklassitsistlikke hooneid Eestis.

Kirjeldus

Hilisklassitsistlik hoone, tiivad ja keskosa oli kahekorruseline, mida ühendasid ühekorruselised galeriid. Aastail 1935-1936 ehitati hoone kogu ulatuses kahekordseks.
Hoone esinduskülg nelja sambaga portikusega on pööratud järve poole. Pargipoolsel fassaadil asub sepisvõrega trepp ja sammastele toetuv rõduplatvorm.
Välisseina pinda ilmestavad aknapealsed frontoonid ja karniisid.
Sisekujunduses on säilinud klassitsistlikke dekoorielemente.

Ajalugu

Räpina mõis on rajatud juba 16. sajandil, siiski ei ole Põhjasõja eelsest puidust hoonestusest midagi säilinud, kuna need hävisid Põhjasõjas. Tänaseni säilinud mõisa peahoone on ehitatud aastatel 1836-47 kui mõis kuulus R.E. von Richterile. Aastatel 1935-36 ehitati hoone kogu ulatuses kahekorruseliseks.